Alkalete, Kerepek pisang

Rabu, 6 November 2013

5 Tip Ringkas Hijrah

1.Niat
 Hijrah seharusnya dimulakan dengan niat yang ikhlas dalam mengharapkan keredaan Allah. Perubahan diri yang disertakan niat pasti mendapat pertolongan. Ingat remaja semua,jika anda melakukan hijrah tapi menunjuk-nunjuk pasti mengundang padah malah tidak kekal lama kebaikan yang diterima itu.

2. Matlamat
Matlamat yang ditetapkan itu perlulah relevan dan mampu untuk dicapai. Jangan meletakkan matlamat sukar dijangkau dalam tempoh yang singkat. Mulakan dalam usaha yang mudah.

3. Buang anggapan salah
Selama ini anda mungkin mempunyai persepsi yang salah terhadap diri anda dan kehisupan. Mungkin anda pernah beranggapan,golongan baik-baik saja yang mampu memperoleh kemanisan iman sedangkan anda tidak. Buang jauh-jauh perasaan negatif itu yang boleh mencacatkan semangat anda untuk melakukan penghijrahan.

4. Banyakkan baca kisah orang berjaya
Bagi remaja yang ingin bertudung contohnya, bacalah buku-buku dipasaran mengenai bagaimana akhirnya wanita berkenaan mendapat hidayah untuk tampil bertudung dan menutup aurat. Banyak bahan bacaan yang mendorong kita untuk berubah. Itulah kuasa hijrah.

5. Pedulikan kata orang
Untuk berhijrah memang memerlukan pengorbanan. Orang akan melihat sebarang perubahan diri yang dilakukan. Pasti adayang memuji malah ada yang mengeji. Apa yang penting itulah rencah dan dugaan hidup yang perlu anda lalui. Jangan berkecil hati dan kuatkan semangat.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan